Sahelp - Helpt de mensen in Burkina Faso zichzelf te redden

De veiligheidssituatie in Burkina Faso

Een overzicht

9 november 2019 - 

In het verleden was het eigenlijk nauwelijks een vraag of je vanwege de veiligheidssituatie wel naar Burkina Faso af kon reizen. Je moest wel de noodzakelijke maatregelen in acht nemen, zoals bij voorkeur niet reizen in de nacht, dus zorgen dat je op tijd bij je hotel was. De afgelopen jaren is die vraag wel prangender geworden. Als je de informatie van Buitenlandse Zaken over Burkina Faso leest en je bekijkt de bijbehorende kaart dan geeft dat een verontrustend beeld. Juist op het moment van dit schrijven (7 november 2019) is er een bericht uit Burkina Faso dat er een konvooi bussen met mijnwerkers is aangevallen waarbij 37 doden en tientallen gewonden zijn te betreuren.
De aanvallers komen volgens het bericht waarschijnlijk uit Mali, dan wel dat ze gelieerd zijn aan extremistische groeperingen uit Mali, die geïnspireerd worden door IS, Boko Haram en Al Quaida.

Het noorden en oosten van Burkina Faso, de rode zone, is absoluut af te raden om heen te reizen. Sterker nog, duizenden mensen uit dat gebied zijn al gevlucht met veelal achterlating van vrijwel hun hele hebben en houden. Dieren blijven achter en de velden met gewassen blijven onbeheerd. De extremisten hebben het vooral op militairen, politie en belangrijke personen voorzien. Ook vinden er aanslagen op kerken plaats, waarbij priesters,  predikanten en kerkgangers zonder pardon worden vermoord.

Het is de tragiek ten top dat een van de armste landen ter wereld, dat normaal gesproken al genoeg moeite heeft om iets vooruit te komen, ook nog met dit afschuwelijke fenomeen te maken heeft.
Tot nu toe was er in de Nederlandse en internationale pers niet heel veel aandacht voor de situatie in Burkina Faso. De nadruk lag en ligt op nieuws uit het Midden- Oosten, Mali, Nigeria etc. 

De veiligheidssituatie heeft gevolgen voor onze partners en projecten in Burkina Faso. De Spaanse pater die het project in Aribinda leidde (faciliteiten voor meisjes die in Aribinda naar school gingen) heeft al een tijd geleden deze plaats moeten verlaten. Het project Aprodes (vooral tuinbouw, koken op zonne-energie) in Kongoussi ligt op de rand van het gevaarlijke gebied. We kunnen daar al eigenlijk niet meer heen. Kortom het is somber verhaal. Burkina Faso verkeert in grote onzekerheid en angst. We wachten de ontwikkelingen in spanning af.

Wilt u toch afreizen naar Burkina Faso raadpleegt u dan de reisinformatie van Buitenlandse Zaken, waarvan u ook de reisapp kunt downloaden. 

Meer nieuwsberichten

CBF Keurmerk