Sahelp - Helpt de mensen in Burkina Faso zichzelf te redden

SAHELP BOUWT KRAAMKLINIEK

logo SAHELP BOUWT KRAAMKLINIEK

 

De start van een nieuw leven betekent een risico voor moeder en kind. Zeker in een land als Burkina Faso. Hygiëne, veiligheid en goede zorg zouden vanzelfsprekend moeten zijn. Daarom bouwt Sahelp nu een nieuwe kraamkliniek in het plaatsje Sankuissi. Eind 2009 waren twee Sahelp-bestuursleden er te gast en waren geschokt over de toestand van de plaatselijke kraamkliniek. Actie was nodig en actie wordt momenteel uitgevoerd.

Sahelp houdt een stevige vinger aan de pols als het gaat om de uitvoering van door de organisatie gefinancierde projecten. Om die reden waren eind 2009 twee bestuursleden in Burkina Faso. Voorzitter Mirjam Giesbers en penningmeester Hilda Vliegenthart. Wat de bestuursleden aantroffen was voor hen een grote schok. Penningmeester Vliegenthart was zelf net voor de tweede maal moeder geworden en was erg onder de indruk. “Misschien kwam het door de verdrietige pas bevallen vrouwen, die we aantroffen in het schamele onderkomen. Wellicht had het te maken met het bordje “steriel” boven een deur naar een ruimte, waar kakkerlakken en ander ongedierte vrij spel hadden. Maar de tranen stonden in mijn ogen bij de gedachte dat je hier een baby zou moeten baren”, aldus Vliegenthart. De kraamkliniek van Sankuissi bleek totaal vervallen. Kozijnen en deuren boden geen bescherming meer tegen ongedierte, het golfplaten dak was niet bestand tegen de regen. De ruimte was totaal niet steriel. Het was duidelijk dat hier niet op een verantwoorde manier bevallingen konden plaats vinden.

Terug in Nederland werd actie ondernomen. Er is uitvoerig overleg geweest met een partner, waarmee Sahelp in Burkina Faso werkt. Er werden bouwtekeningen van een nieuwe kliniek gemaakt; ook kreeg Sahelp de garantie dat er onafhankelijk en deskundig toezicht bij de bouw zal zijn. Want Sahelp heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Doel is dat de bevolking met de nieuwe kliniek weer jaren vooruit kan. Ook wordt de bevolking om een eigen bijdrage gevraagd. Men zal meehelpen aan de bouw, onder andere door het leveren van arbeid bij het graven van de funderingssleuven en het leveren van zand en grind voor het beton. Later zal de bevolking ook zorg dragen voor het onderhoud. De oude kraamkliniek zal gesloopt worden; de inventaris zal deels hergebruikt kunnen worden.

Nadat het Sahelp-bestuur voldoende zekerheid heeft gekregen over de slagingskans van dit project is het besluit genomen om het te financieren. De Osse hulporganisatie heeft € 23.550 beschikbaar gesteld voor het project. De laatste maanden is er hard gewerkt aan de bouw van de kliniek. Eind april is de bouw voltooid.

Ook uit dit project blijkt dat kleinschalige hulp het verschil kan maken. Sahelp let sterk op het duurzame karakter van de projecten. Omdat de organisatie alleen uit vrijwilligers bestaat, is er geen geld voor overhead nodig. Uw gift komt dus direct daar terecht waar het nodig is.

 

Periode maart 2012
CBF Keurmerk