Sahelp - Helpt de mensen in Burkina Faso zichzelf te redden

Vijf Projecten 2016:

1. KOKEN OP ZONNE-ENERGIE

In 2014 kregen wij een aanvraag van Aprodes (Action de Production pour le Développement Economique et Social) in Kongoussi om CooKits aan te kunnen schaffen.

Dit is een systeem van KoZon om te kunnen koken op zonne-energie. Sahelp besloot om samen met Aprodes een pilot op te starten. Immers dit zou een grote bijdrage kunnen zijn om verdere ontbossing te voorkomen.

Hoe werkt de CooKit?

Deze kan worden gebruikt als de zon schijnt. Het is een opvouwbare kartonnen doos, aan de binnenkant beplakt met reflecterend aluminiumfolie; in een hittebestendige plastic zak wordt een matzwart geverfde aluminiumpan met voedsel geplaatst. De temperatuur  loopt op tot ongeveer 80 à 90° C. De CooKit is goedkoop en eenvoudig lokaal te fabriceren. Na 2 á 3 uur zijn de meeste gerechten klaar. De kwaliteit is uitstekend.

De CooKit is geschikt voor het koken van de meeste suddergerechten, rijst, aardappels, vlees, groenten, soepen, sauzen, cakes, eieren en het koken en pasteuriseren van water. In mei 2014 zijn 27 vrouwen uit 4 dorpen opgeleid om in het kader van dit project in hun eigen dorpen voorlichting te geven over het besparen op hout en het koken op zonne-energie. Zij hebben na hun opleiding in hun eigen dorp voorlichting gegeven aan in totaal 190 vrouwen: 65 in Louloula, 50 in Darigma, 35 in Badinogo en 40 in Koumbango. Er wordt met behulp van tekeningen voorlichting gegeven over de toenemende woestijnvorming en de rol van de mens daarin. Er worden demonstraties gegeven over het koken op zonne-energie middels de CooKit, en over de bouw en het gebruik van verbeterde houtoventjes bij onvoldoende zonlicht. De interesse voor en het enthousiasme over de demonstraties met de CooKit waren enorm en veel vrouwen vroegen al hoe aan ze een CooKit kunnen komen.

Na dit succes is Aprodes met een voorstel gekomen om de CooKits zelf te gaan produceren. Gezien het resultaat van de pilotfase heeft Sahelp besloten om in 2016 € 6.246,00 beschikbaar te stellen. Met de productie en verkoop van de CooKits kan de fabriek zichzelf bedruipen.

Inmiddels gebruiken de vrouwen uit de dorpen de CooKits ook om hun melk en water te pasteuriseren zodat deze langer houdbaar blijven. De melk 2 uur lang op 65 graden verwarmen levert een lang houdbare melk op.

2. BOUW WATERPUT door AESF (Association Education Sans Frontieres) in Bobo Dioulasso.

De samenwerking met AESF loopt al vele jaren. In 2015 gaf Stichting Sahelp nog € 5.000,00 voor de bouw van een slaapzaal bij de school. Deze stichting werkt in Dinderesso, een dorp in de buurt van Bobo- Dioulasso, de tweede stad van Burkina Faso. Zij biedt weeskinderen, straatkinderen, kinderen van blinde ouders, zeer arme kinderen en kinderen die analfabeet zijn, kansen om naar school te gaan.  Op het schoolterrein van de stichting was een put maar die leverde te weinig water op voor alle activiteiten. Zoals jullie weten is voldoende schoon water van groot belang voor iedereen. Dankzij o.a. de opbrengst van het scholenproject van basisschool De Elzeneind  is de put dieper gemaakt en zijn er wanden gebouwd. De put levert nu voldoende water. Voor de verbetering van deze oude waterput  heeft Sahelp € 3.039,00 beschikbaar gesteld. 

Inmiddels is de put gerenoveerd en levert voldoende schoon drinkwater op.

3. BOUW SLAAPZAAL

Association Education Sans Frontières (AESF) betekent Stichting Onderwijs Zonder Grenzen

Deze stichting werkt in Dinderesso, een dorp in de buurt van Bobo- Dioulasso, de tweede stad van Burkina Faso. Zij biedt weeskinderen, straatkinderen, kinderen van blinde ouders, zeer arme kinderen en kinderen die analfabeet zijn, kansen om naar school te gaan. 

De voorzitter, Zacharie Diarra, deed een verzoek om ondersteuning voor de bouw van een slaapzaal bij de school. De leerlingen komen van ver en zijn erg lang onderweg om op school te komen. Door de  kinderen bij de school te laten slapen hoeven zij minder ver te reizen. Dit is minder belastend voor de leerlingen en zij hebben dan meer tijd om te studeren.

Samen met een donatie van een Franse Stichting en € 5.000,00 van Sahelp is de associatie begonnen met de bouw van de slaapzaal. In september 2017 moet de slaapzaal gereed zijn.

4. BOULI  IN RITI PALGO

Een bouli  is een wateropslagplaats. Door een kleilaag in een grote kuil aan te leggen ontstaat er voor water een ondoordringbare laag. Door het water in het regenseizoen op te vangen in een bouli kunnen de bewoners in het droge seizoen hun gewassen en dieren van water voorzien. Ceca (Centre d’Elevage et de Commercialisation  Animale)  heeft inmiddels twee van deze grote wateropslag-plaatsen gemaakt. In de plaatsen Komtéguéré en Ritig Palgo.De bouli in Ritig Palgo was lek. Om deze lekkage te herstellen gaf Sahelp in 2016 € 4.489,00.Zie ook onze informatie over Ritig Palgo bij de projecten in 2014.

Ondersteuning NABASNOOGO

Sahelp werkt al meer dan 15 jaar samen met Nabasnoogo. Er is een avondschool, bibliotheek, studieruimte, leerlingenfonds, kleuterschool en een internetcafé. De naaischool, Bianca Couture,  is begin dit jaar  zelfstandig verder gegaan.

Eind 2014 is een nieuwe kraamkliniek in Yorgho gebouwd, gefinancierd door Stichting Sahelp.
De avondschool wordt al zeker 10 jaar door Sahelp gesteund. De laatste bijdrage  van Sahelp was in 2014 en bedroeg € 1.675,00.

Over het schooljaar 2015/2016 is een rapportage ontvangen met een positief saldo van € 1.952,00 dankzij de nodige incidentele donaties uit Nederland.

Voor de avondschool verwacht men het komende schooljaar € 6.723,00 nodig te hebben voor de exploitatie van de 5 klassen. De leerlingen dragen € 457,00 bij. Op de totale exploitatie is er dan nog een tekort van € 4.314,00. Sahelp heeft dit tekort op de exploitatie aangevuld.Ook het leerlingenfonds, welke leerlingen die de school niet kunnen betalen, financieel ondersteunt, heeft €1.000,= ontvangen om haar werk te kunnen blijven voortzetten.

5. BIANCA COUTURE

In 2016 heeft Stichting Sahelp een bijdrage in de exploitatie gedaan van € 2.577,50.Sinds februari 2017 draait Bianca Couture geheel zelfstandig.De directrice Denise Ouédraogo en haar team leveren elke dag een grote inspanning om het leven van jonge meisjes en kwetsbare vrouwen te verbeteren door hen een beroepsopleiding aan te bieden.De laatste actie van Bianca Couture was de impact van haar activiteiten te versterken door een Association van oud-leerlingen op te richten. Op deze manier zijn deze enthousiaste naaisters vol vertrouwen overeen gekomen om wegen en middelen te zoeken om hun ondernemingen en ateliers verder te ontwikkelen, en om bij te dragen aan het voortbestaan van Bianca Couture.

De oprichtingsbijeenkomst van de Association vond plaats in het Centrum Bianca Couture, in februari 2017. De Association draagt de naam: “ASSOCIATION  BIANCA  POUR  LE   DEVELOPPEMENT  SOCIAL  < WEND-LAMALGDA> ” ("Vereniging voor Sociale Ontwikkeling <Het is God die alles in orde brengt>").

 

 

 

Periode start januari 2016
Periode eind december 2016
CBF Keurmerk